19.07.2024 00:07
Průměrná délka života buňky chuťových pohárků je jen asi 250 hodin. To znamená, že každý z našich chuťových pohárků je každých asi deset dní vyměněn. To má smysl, protože pohárky jsou neustále zatěžovány vším možným, od horkých tekutin přes kousky jídla až po částečky z oděru zubů a ústní dutiny.
| | 12.07.2024 10:28
V posledních letech došlo k exponenciálnímu nárůstu počtu vědeckých článků o závislosti na potravinách. Podnítila jej studie, v níž výzkumníci zjistili, že když si krysy mohly vybrat mezi cukrem slazenou vodou nebo kokainem, devět z deseti si vybralo sladkou chuť před jednou z nejnávykovějších drog...
|
01.07.2024 00:35
Když lidé dostanou energeticky úsporné pračky, mají tendenci začít víc prát, a tím anulovat úspory energie. Podobně může tvrzení, že potravina je nízkotučná, vést spotřebitele k tomu, aby jedli větší porce a přijímali tak více kalorií.
| | 28.06.2024 11:49
Když podáte lidem dva druhy jídel, které jsou stejné, co se týká kalorií, výživové hodnoty a chuti, ale jedno má vysokou glykemickou nálož a druhé nízkou, co uvidíte při skenování mozku těchto lidí?
|